neděle 13. října 2013

Po delší době opět sčítání: Jak si vede EU?


Evropská unie je financována Francií a Německem, resp Byla. Hollande do tohoto hodil trochu cihlu. Nicméně alespoň k tomu německu: Německo je druhá nejvíce zadlužená země v celé evropě, soudě podle dluhu zahraničním institucím

Well, a kdo že je financován?

Itálie:

Itálie je třetí největší ekonomikou v EU a tato země má veřejný dluh již na 130% HDP,  Budou ho schopni vůbec kdy splatit? A kdo? Španělsko má také jednu z nejrychleji stárnoucích populací na světě, Italské ženy, pokud vůbec nějaké děti mají, tak většinou jedno, zatímco pro udržení solidní ekonomiky a demografické stability by byly potřeba alespoň 2. Dluh je, z Evropského pohledu vcelku nízko, na 12%. Nicméně počkat, jejich nezaměstnanost u mladých lidí je na úrovni 40%. A to jsou lidi, kteří budou později daněni aby splatili ten hrozný dluh. A bez pracovních zkušeností to jde velmi těžko, získávání slušného zaměstnání.
Tedy v Itálii prakticky nejsou nová pracovní místa, státní dluh je jak utržený ze řetězu a stárnoucí populace snižuje příjmy na daních a zvyšuje odvody na důchodech a medicíně. A ti co to budou táhnout na hrbu.. nemají co dělat. Perfect.

Španělsko:

Jedna z největších Evropských zemí, která není v recesi, ale rovnou ekonomické depresi. Je potřeba to demonstrovat? Nezaměstnanost na úrovni 26,3% To znamená že více jak jeden ze 4 práce schopných Španělů je doma a pobírá dávky. Co více, nezaměstnanost mezi mladými lidmi je na 57%.. Opět, to jsou ti, kteří budou do konce svého života čím dál více daněni aby dluh splatili, to pokud bychom počítali s teoretickou možností že struktura EU tak dlouho vydrží.....
Je potřeba jít dále? Španělská vláda utrácí biliardy na podporách a důchodech, které prostě nemají. Jejich státní dluh vyskočil ze 30% v roce 2007 na úroveň přes 90% v současnosti, a brzy šťastně prostřelí hladinu 100%.

Portugalsko:

Portugalsko je jedna z menších zemí v EU, jsou u Atlantiku, a jsou na mizině. Portugalsko muselo být podpořeno (bailed-out) zbytkem Eurozóny, čísla jsou přes 78 miliard €. Jejich státní dluh je teď na hladině 128%, ted jen o chlup níže než Itálie. Nezaměstnanost je nyní kolem 16,5%, což je dlouhodobě neudržitelné. Nezaměstnanost mezi mladými lidmi je na úrovni 42%.
Zde je pohled na jejich dluh z dlouhodobého hlediska:


... Ale i přesto politici a tisk stále vyhlašuje konec recese, Happy days are here again, Od příštího roku to půjde jen a jen nahoru. Ale to je víte co? Bullshit!

Když jsou mladí lidé bez práce, na podpoře, a nemohou si ani
otevřít vlastní obchůdek, například stánek se zmrzlinou, díky všem těm obchodním a hygienickým regulacím které EU tlačí.. tak brzy nastanou studentské protesty, podobné jako třeba shodily u nás komunismus na přelomu 90tých let... Tedy buď nastanou, nebo mladí prostě zůstanou doma a budou pařit střílečky, jiná možnost prakticky není. Šance že je někdo zaměstná každým dalším měsícem podstatně klesají.

Nezaměstnanost mezi mladými lidmi v Eurozóně a těchto zmiňovaných státech:



Evropě došly ojra


Tedy celkově: Evropa má přes 20 milionů nezaměstnaných. Tito všichni pobírají dávky a další benefity a nepřinášejí vůbec nic produktivního, pouze itrácejí co dostanou. Nezaměstnanost mezi mladými lidmi je jak "Netanyahuova Bomba" a tedy nebude trvat dlouho a lidé lidé vyrazí do ulic. Nebo aspoň měli by. Zaráží mne, že to všechno doposud probíhá víceméně klidně, ikdyž protestů po celé přímořské Evropě bylo až dost. A to i ve Francii, která byť je tahounem EU, tak zavedla doslova diktátorské daně na firmy a bohaté, a ti se prostě sebrali a odešli za hranice do Belgie. A nebo stěhují fabriky a odcházejí do Turecka, Indie nebo jinam.


Je tedy krize zažehnána? Well, Byly promazány dluhy? Proběhla deregulace podnikání? Proběhla deregulace energií a emisí? Poslal už někdo vskutku podstatně bankovní kartel k šípku?
Nope. Ne a ne, ne, ne. Tedy Krize je stále vesele na cestě.

Jaké by bylo institucionální řešení?


Well, pomohlo by kdyby EU šla do horoucích pekel, ale to se dobrovolně nestane. K tomu jim bude potřeba strčit pomyslnou hlaveň brokovnice do levého ouška. Přinutit je abdikovat, umožnit státům přejít na vlastní měny a devalvovat podle jejich vlastní potřeby či hodnocení trhu.


Jak se připravit na úrovni jednotlivce?


Jediné co se dá jasně prohlásit je, že pokud je někdo mladší generace, na stáří nedostane od státu ani floka. Resp. dostane Něco, ale pravděpodobně to co dostane mu nevystačí ani na jeden solidní oběd.
Tedy, jeden každý z mladé generace by měl spořit na vlastní důchod. Spořit v reálných věcech. I kdyby to bylo víno, cigarety, sklenice od piva, zlato, nebo pytlíky soli. Prostě něco reálného, co mělo, má a bude mít hodnotu.
Jak akcie, tak státní dluhopisy, samotné měny ale i nemovitosti mívají ať už na chvíli nebo dočasně hodnotu a cenu Nula.
U nemovitostí může být kupříkladu skrze zabavení státem, nacionalizaci.
U Akcií to je díky tzv. riziku třetích stran. Příklad z nedávné doby: Při 9/11 byl na týden zavřený Wall-Street, tedy pokud někdo chtěl prodat akcie nebo dluhopisy, vzít peníze a odjet ze země, nemohl. Prostě nemohl. Vše bylo zavřeno. V tomto případě buď mít peníze hotově, a nebo drahé kovy či případně teoreticky diamanty.

Dobrá pojistka je také druhé občanství, druhý pas, pokud by byly uzavřeny hranice, tak občané cizích zemí většinou mohou odcestovat domů.

atd atd. Je toho více, hlavní však je: připravit se dá.
Lidé rádi říkají: Ale co s tou Evropou nadělám?
S Evropou nic, ale co se týče dopadů zákonodárné stupidity na vlastní osobu, tam je pole možností obrovské. Toho co se dá dělat osobně, aby se člověk připravil, obrnil a pojistil.. Toho je vážně dost.

Žádné komentáře:

Okomentovat