úterý 29. května 2012

Španělsko má 1,6 milionu volných bytů

Mnoho ekonomů, kteří sledují situaci v Evropě, a nesedí pouze ve své studovně na univerzitě a nerozmlouvají se stěnou, se shodují na tom, že Japonsko a Španělsko jsou jedny z nejvíce klíčových ekonomik, na kterých nyní stojí budoucnost či pád Evropy.
Stojí nikoli ve smyslu že mají šanci EU zachránit, ale ve smyslu, že mají velmi reálnou šanci Evropu svrhnout do latríny dějin.

Zde je malá ukázka toho, proč je španělsko, které je pátá největší ekonomika v EU, na pokraji kolapsu:
Bankovní půjčky ECB španělským a italským bankám vypadají cca takto:
.. kde Španělsko je červený graf. Zde je zdroj: zerohedge

Jinými slovy Španělské půjčky u ECB se v porovnání se stejným měsícem o rok nazpět zpětinásobily.


Dále Španělsko čelí bankovním náletům, kde si španělé vybírají veškeré peníze z bank a raději si je uschovávají v přihrádkách na ponožky než aby je měli v bance. Což je mimochodem věc kterou bych s drobnými úpravami, např. trezorem.. doporučil i čechům.

Ve článku uveřejněném na webu WSWS.org Alejandro Lópezem stojí:
"Poslední dostupné statistiky bankovních depozitů ukazují, že od Ledna loňského roku opustilo Španělský bankovní systém padesát miliard Euro." zdroj

Tak pro ilustraci, to je více o čtvrtinu více než český státní rozpočet pro rok 2012.

Avšak nyní k hlavnímu tématu dne. Ve článku španělského BarcelonaReporter se mimo jiné dočteme, že

"Španělští věřitelé za posledních 18 měsíců zakoupili nemovitosti za minimálně 20 miliard euro (500 miliard CZK). Říká to studie analytika Credit Suisse se sídlem v Zurichu. Ve Španělsku může být až 1,6 milionu neobydlených bytů, což je přebytek, který může trvat až sedm let do vyřešení, s přihlédnutím k faktu, že roční poptávka je na úrovni zhruba 218 500 bytů ročně, alespoň podle odhadů společnosti Acuna & Asociates."

Nicméně zájemci z aukcí ocházejí se zklamáním, protože nevidí žádný radikální pokles tržních cen. Banky se za každou cenu snaží udržet ztráty ve svém realitním portfoliu mimo své finanční výsledovky.

Nicméně díy tomu že se jedná o banky, jsou stále schopny nabídnout poptávajícím lepší podmínky financování a o něco více flexibilní ceny než developeři. Mezi těmito dvěma tábory tedy vládne velmi nelítostný boj o těch několik málo zájemců o koupi nemovitosti, kteří projdou jejich dveřmi.

Na dokreslení obrázku, Španělsko není ani zdaleka jediný stát EU, kde se ceny nemovitostí pohybují směrem na jih. Více o tomto však jindy.

Žádné komentáře:

Okomentovat